Trei umpluturi de placinta pentru Saptamina Brinzei

A fost o joaca si un experiment. Mai multe retete pe aceeasi masa, pentru toate gusturile din familie. Iar pentru ca pina azi n-am mincat nicaieri placinta cu loboda, am nascocit noi una. Am derivat-o oarecum din placinta cu spanac, dar loboda este inconfundabila si inegalabila, mult mai palatabila decit nisiposul spanac.

Aluatul de placinta: aluatul dospit preferat, din 1,25 kg faina.

Brinza: un bot de brinza telemea maturata, grasa, de peste 1 kg, plus (optional) 200 gr brinza dulce framintata, scursa bine de zer.

Radeti brinza telemea intr-un lighenas, apoi o impartiti in trei:

  • umplutura de brinza cu marar: doua miini de brinza rasa se amesteca bine cu 1 ou, 1 lingura smintina (12% grasime), sau 1 lingura iaurt gras si o legatura de marar tocata marunt.
  • umplutura de loboda: o mina zdravana de brinza rasa se amesteca bine cu 2 oua si 2 linguri de smintina (12% grasime), sau 2 linguri iaurt gras. Intr-o tigaie teflonata incapatoare se caleste 2-3 minute 1 ceapa tocata marunt in foarte putin ulei (1-2 linguri) de floarea soarelui sau masline. Se adauga cca 350 grame loboda rosie congelata (sau un lighenas de loboda cruda aleasa, oparita, stoarsa si tocata marunt) si se inabusa impreuna pina ce scade complet apa. Se lasa la racit. Cind sint racorite, se adauga in ele compozitia de brinza si o legatura de marar tocat.
  • umplutura dulce: restul de brinza se framinta cu 3 oua, brinza dulce framintata, un pumn de stafide si zahar dupa gust. Trebuie sa rezulte cam jumatate de lighean de 3 l de umplutura.

Aluatul de placinta, bine dospit, se imparte in 8 parti egale. Se intind pe rind boturile de aluat pe o folie sau musama unsa cu ulei, se ung cu umplutura si se ruleaza, avind grija sa se inchida bine la capete, prin presare cu mina, sau cu o furculita. Atentie la umplutura de loboda, care este mai fluida.

Se aseaza rulourile in tavile de friptura de la aragaz, tapetate cu hirtie de copt, cite 4 in tava. Se coc cca 30 minute, la foc mare, in primele 15 minute, apoi la foc mic. Timpul de copt difera functie de tipul de aluat si de cuptor, asa ca trebuie sa verificati periodic starea placintei dupa primele 20 de minute.

Cantitatile ar trebui sa va ajunga pentru: 4 rulouri dulci, 1 rulou cu brinza si marar, 3 rulouri cu loboda.

Intre timp se pregatesc doua solutii de finisare. Pentru placintele sarate, in 50 ml de apa se dizolva sare pina se obtine o solutie saturata (sarea nu se mai dizolva). Se scurge in alt vas, pentru a separa sarea nedizolvata. Pentru placintele dulci, 1 lingurita plina-plina de miere se inmoaie pe foc, adaugind putina apa, cit sa se formeze uns irop foarte gros, ca de dulceata.

Placintele coapte se pensuleaza cu solutiile pregatite, indata ce se scot din cuptor. Se acopera cu servete de pinza si se lasa cel putin 30 minute pina a fi taiate felii si servite. Toate retetele se potrivesc minunat cu iaurt, dar si cu un ceai cu lamiie, atit ca aperitiv, cit si ca mic dejun consistent.

Pofta buna!

Anunțuri

3 comentarii

  1. Multumesc si eu pentru raspuns. M-am gandit ca aluatul iese neutru, si nu dulce, am facut briose aperitiv mai de mult, la fel si chec aperitiv, e normal sa nu fie aluatul dulce in cazul asta. In ce priveste poza, eram curioasa cum arata acea placinta, nu cred ca cineva simte nevoia sa faca o mancare/prajitura strict dupa reteta sau ar vrea sa arate exact ca produsul final al altcuiva. Sau ma rog, eu rareori respect cu strictete o anumita reteta, dar nu toata lumea face ca mine. Desigur, descrierea conteaza mai mult decat poza 🙂

    Apreciază

  2. Intr-adevar, pare interesanta combinatia. N-am facut niciodata placinte cu branza si marar si nici din acelea cu varza, de exemplu, pt ca pana de curand mi se parea ca placinta e placinta si varza e varza. Credeam ca n-au cum sa fie bune combinatiile dintre deserturi si mancaruri. Pana am gustat un muschiulet de vita cu sos de ciocolata…:)

    Asa ca poate voi incerca si placinta cu marar si loboda, de ce nu? Era buna si o poza, de control 😉

    Apreciază

    1. Mersi pentru vizita! M-ar onora sa incerci reteta noastra.
      Placinta cu loboda s-a dovedit chiar mai buna a doua zi.
      Nu fac poze la mincaruri, pentru ca fiecare are ideile proprii si nu as vrea sa fie incorsetate de aranjamentul meu. Ideea e tocmai sa ofer retete care lasa libera fantezia si experimentul personal.
      Placinta cu varza n-am facut nici noi, dar este in perspectiva, fiind si de sezon.
      Aluatul de placinta pe care il facem noi e nu e dulce, e mai degraba neutru, avind la baza un aluat de pizza.

      Apreciază

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s