Tirgul Mesterilor Populari vs Tirgul de Produse Traditionale, sau e mai bine sa fii cine esti decit sa pari altcineva

Cam tot ce facem in viata are un inteles. Uneori e nevoie sa te distantezi suficient ca sa il gasesti.

Am ajuns in 2013 la mai multe tirguri, in diverse locuri, mai mult – sau mai putin – intimplator. La primele tirguri am fost foarte ocupati sa admiram, sa fotografiem, sa comentam exponatele, dar mai ales sa cautam idei si inspiratie. Ultima data am ajuns la Bucuresti, unde se desfasurau in acelasi timp la Romexpo o multime de evenimente, de la Bookfest si KIDEX pina la o expozitie de masini de epoca, de unde nu ne mai venea sa plecam. N-am avut pina atunci prea multe ocazii sa ne pozam linga un Rolls Royce 😀

Abia dupa ce am vorbit despre creativitate acum citeva zile, am putut sa pun alaturi si sa compar vizitele de atunci. Doua tirguri s-au evidentiat, din motive complet opuse.

Tirgul de Produse Traditionale, care are loc periodic in incinta Romexpo, pe Aleea Negustorilor, fosta alee-parc de acces spre pavilionul principal, transformata, ca si multe dintre strazile si parcurile noastre, intr-un ciorchine de tarabe si casute. A fost ultimul vizitat, dupa simultanul de tirguri din acea zi si ne-a lasat un gust amar. De aceea nici nu avem decit doua fotografii. Produsele alimentare ne-au facut cu ochiul, intr-adevar, dar vitrinele frigorifice amplasate in plin soare, intr-o zi cu peste 30 de grade la umbra, si preturile triple fata de normal, ne-au alungat de indata.  N-am inteles nici de ce ar fi denumite traditionale colierele statement cusute cu margele ieftine, pietrele semipretioase indoielnice, sau sapunurile naturale cu unt de cocos si condimente exotice.

„Brandul” eclipseaza numele, locatia scuza pretul. Doar inca un exemplu printre multe altele in care oamenii incearca sa para ceea ce nu sint, impingind in fata produsele, sub umbrela unui titlu detinut ilicit.

Tirgul Mesterilor Populari, organizat de Muzeul din Golesti si desfasurat in Pitesti. Un tirg care ne-a retinut ore bune, in care am admirat si fotografiat fiecare stand, de la ceramica de Cucuteni realizata de Nicoleta si Ion Mitroi, pina la icoanele lui Adam Curta. Dar am fotografiat si multi artizani, veniti din toate zonele Munteniei, imbracati minunat, in straie populare sofisticate. As vrea sa mai vad un astfel de tirg. Tot respectul pentru organizatori!

Iata niste oameni care nu s-au ferit sa se declare mesteri populari si sa ne arate creatii deasupra acestui nivel.

Pe termen lung, a fost mai bine asa. I-am tinut minte. As fi vrut sa fotografiez toate numele, afisate la vedere in fiecare stand. N-am avut pe atunci prezenta de spirit s-o fac. Am luat citeva carti de vizita, prea putine. Mi-a fost pur si simplu jena sa-i deranjez doar pentru o poza, stiind ca am nimerit acolo din intimplare, cu buzunarele complet goale. As fi vrut sa cumpar tot.

Privind inapoi, simt ca lumea ar fi mult mai frumoasa, colorata si fericita, daca toti am avea curajul sa ne punem numele alaturi de creatiile noastre.

 

Reclame

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s