Adevarul, dupa 25 de ani

Motto: „Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale… ” Farfuridi

Spicuiesc din ziarul Adevarul, nr 152, marti, 26 iunie 1990.

„Din experienta altor tari dezvoltate industrial si democratice, precum si din calculul economic bazat pe bunul simt, rezulta ca un aparat administrativ statal numeros, supradimensionat, genereaza o cumplita proliferare a birocratiei, concomitent cu haosul care se instaleaza pe filiera deciziilor. Societatea accepta sa hraneasca o administratie care sa-i organizeze bunul mers al existentei sale, dar nu trebuie sa accepte ca o patura sociala sa se rupa din sfera productiei, din masa creatoare de valoare si plusvaloare si sa se constituie in diverse forme de conducere, coordonare, dirijare, indrumare, control, avizare, orientare, centralizare, planificare, eficientizare, etc.”

Dr. Dan Voiculescu – Ministerele, centralele si economia de piata

„Marian Munteanu, unul dintre liderii Pietei Universitatii, este arestat – asa cum s-a comunicat – de citeva zile, aflindu-se intr-un salon al Spitalului Teritorial Bucuresti al Ministerului de Interne. A fost adus aici de la Spitalul de Urgenta, cu o foaie de iesire, extrem de incarcata, in care erau consemnate numeroase traumatisme si contuzii, intre care si fractura piciorului sting. La internarea in spitalul in care se afla acum, unde, cum singur declara, este bine ingrijit, domnului Munteanu i s-au facut un nou consult si mai multe radiografii. In buletinul radiologic (cu nr. 486/23.06.1990) medicul radiolog a notat: <<Nu se constata traiecte de fracturi pe incindetele examinate>>. Cum se procedeaza in astfel de cazuri, s-a dispus o expertiza medico-legala.  Se va contura o moda – „eroi”… cu piciorul in ghips?”

Ion Marin – O moda: „eroi” cu piciorul in ghips?

„Pe de alta parte credem ca o asemenea reglementare [privind sediile si resedintele private ale guvernantilor, pe perioada mandatului -n.n.] ar constitui un inceput de moralizare a vietii publice: bucuria de a fi ales si cunoscut, practica propriu-zisa a acelei parti din putere care i-a fost acordata, trebuie sa-i fie suficiente omului politic pentru a nu mai incerca sa-i adauge si satisfactii de ordin material”

Magdalena Boiangiu – O propunere

„In fond, fiecare esec al educatiei nu face decit sa reclame si mai mult intarirea scolii. Pentru ca invatatura de carte a fost si ramine procesul cu cel mai inalt continut omenesc, forta ei transformatoare este de netagaduit, cu singura, dar hotaritoarea conditie ca acest proces sa nu fie tulburat, scos din matca firescului. Iar firescul invataturii de carte presupune mai intii un educator bun, care sa beneficieze de optime mijloace materiale si morale„[subliniat in text]

Mihai Iordanescu si Gheorghe Cristea – Pentru 1900 de scoli

Sint extrase din prima foaie a ziarului, salvata de la gura sobei. Ce spuneti despre ton, limbaj, documentare si subiecte? Dar despre nivelul de educatie al unei populatii care citea astfel de ziare? Am scapat de limbajul de lemn care inca transpare printre rinduri. Libertatea cuvintului a fost redobindita atunci – a devenit vorbirea jurnalistilor si a oamenilor de pe strada mai inteligenta, sau doar mai porcoasa?

Publicate la granita dintre doua regimuri, despre care din ele vorbesc articolele? Ce s-a realizat in 25 de ani, ce s-a propus, sau ce era criticat? Cit poate fi de periculos cineva care intelege ironia exact pe dos, mai ales daca este in postura de a aplica ce-a inteles asupra unei intregi tari? Cit de scurta este tinerea de minte a unui popor care a iesit in strada pentru libertate si s-a intors inapoi in indobitocire de indata ce a avut servici, sau butic si burta de familist?

La multi ani, Romania! Desteapta-te odata, romane!

Reclame

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s