Schimbare de sistem

S-a cerut schimbarea sistemului – ca de obicei, ce vrea poporul este rastalmacit de clasa politica, sustinuta de mass-media. Televiziunile si politicienii au inteles schimbarea regimului, schimbarea sistemului politic… functie de paradigma in care au ramas blocati.

Sistemul format de functionarea coordonata a celor 4 puteri in stat necesita o revizuire radicala. Si mai inainte de a o discuta, sa facem impreuna un exercitiu de orientare.

  • Unde s-au intrunit cele mai bune conditii pentru a patrunde lucrarea lui Dumnezeu? La Sf. Ioan Casian, ucenic al Sf. Ioan Gura de Aur, din pestera lui plecind apoi si crestinind Franta? Sau la calugarul de azi, incartiruit in minastiri-hotel, care trebuie sa faca ascultare asigurind cazarea „pelerinilor” platitori?
  • Cine a facut mai multe pentru Ortodoxie, Patriarhul Iustinian („Cel Drept”), care a patronat lucrarea enorma de traducere si tiparire a textelor ortodoxe fundamentale? (Citi le mai citesc azi?) Patriarhul Daniel („cel judecat de Dumnezeu”), care construieste Catedrala Neamului (ignorind Apocalipsa) de tot atitia ani de citi asteptam si noi autostrazi? Sau patriarhul Teoctist („Zidit de Dumnezeu„), care a avut curajul sa-i daruiasca Biblia lui Ceausescu?

Veti spune ca propovaduiesc primitivismul. Departe de mine gindul. Propovaduiesc simplitatea. Apropiindu-ne de simplitate, ne apropiem de Dumnezeu, precum viata lui Adam si a Evei a devenit complicata abia dupa pacat si ca urmare a lui.

Problema globala a zilelor noastre este ca fiecare guvern a simtit nevoia sa mai adauge ceva increngaturi la sistem, peste cele deja existente, pina ce l-au ingreunat atit de tare incit nici macar nu-l mai putem vedea pe tot dintr-o privire. Este imposibil parlamentarului bucurestean sa-si imagineze viata din afara cetatii, tot astfel cum este imposibil omului de rind sa perceapa hibele tuturor subsistemelor – sanatate, invatamint, armata, etc – daca nu are de dat piept cu ele in mod direct.

Cine va fi dispus sa testeze tot personalul bugetar si sa elibereze posturile ocupate de incompetenti, cu riscul de a bloca functionarea institutiilor? Cine va deschide spre negociere salariile bugetarilor functie de competentele lor, pentru a atrage oamenii buni din sectorul privat? Cine va reusi sa adune laolalta toate legile si ordonantele contradictorii, sa faca o gramada in Piata Mare si sa le dea foc, pentru a rescrie totul – de aceasta data structurat? (Oh, nu, asta nu s-a intimplat la Revolutie. Inca mai avem in vigoare acte normative dinainte de 1989) Cine se va sacrifica, suportind blamul pentru trimiterea in somaj a miilor de functionari prin desfiintarea „agentiilor”, „autoritatilor” si „directiilor” de stat ale caror atributii se suprapun?

Schimbarea unui guvern cu altul nu rezolva nimic, atit timp cit clasa politica ramine incartiruita in aceeasi paradigma. Fiecare tara in parte si fiecare pact sau alianta si-au construit propriile Turnuri Babel, care trebuie date jos. Si fiind ele construite nu in scop religios, ci pentru a controla o societate care accepta tot mai greu ochelarii de cal, este rindul societatii sa le darime.

Reclame

Un comentariu

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s