Marturii

Vinzatorii de articole pentru nunta si botez includ din ce in ce mai des asa-numitele „marturii” in oferta lor. Preluate de la catolici, reprezinta cadouri mici, oferite invitatilor, pe care acestia le iau acasa dupa nunta.

La italieni, aceste cadouri se numesc „bomboniere” si sint cutiute din diverse materiale, sau saculeti continind 5 arahide glazurate. Arahidele reprezinta: sanatate, bogatie, fericire, fertilitate si longevitate. Mi se pare amuzant, avind in vedere ca arahida este de import in Europa, iar glazurarea este o tehnologie relativ noua. Cele 5 urari-arahide  nu sint virtuti crestine si nici nu are rost sa urezi ceva nuntasilor, ci ar trebui ca dimpotriva, nuntasii sa le ureze mirilor. In plus, obiceiul s-a extins si la evenimente laice, precum aniversarea casatoriei si absolvirea scolii. Semne clare ale absentei incarcaturii religioase, indicii suficiente pentru a considera obiceiul de data recenta, grefat pe altceva mai vechi.

Ce nu inteleg este de ce am importat acest obicei derivat, cita vreme traditia noastra pastreaza originalul. Sa fie din cauza ca nu ii mai cunoastem semnificatia?

Bombonierele, metamorfozate pe romaneste in mini-cadouri, inutile, insa reflectind statutul social al mirilor prin pretul si gradul lor de sofisticare, se ofera in principal ca amintire a participarii la nunta. Dar oare aceasta inseamna „marturie”?

Numele de „marturie” este unul autohton. In traditia noastra intilnim obiceiul la nunta si la casatorie. In ambele cazuri, este vorba despre ceva care se prinde in piept. La nunta – florile artificiale care se pun in piept nuntasilor. La botez – cruciulitele care se prind in piept in biserica, tuturor celor de fata. Contextul ne indica semnificatia: nu este o „amintire” a participarii la nunta, este un insemn specific ceremoniilor initiatice, prin care cei prezenti sint chemati ca „martori”, depun marturie in fata Domnului. Ei marturisesc puritatea mirilor, simbolizata prin florile albe, si respectiv crestinatatea celui botezat, simbolizata prin cruciulita de la botez. Sint prinse la vedere, pentru ca nimeni sa nu-si poata „lua vorba inapoi”.

Cadourile oferite  nuntasilor in timpul nuntii  nu lipsesc, insa ele au alta semnificatie.

  • Mireasa primeste 2 baticuri (de matase naturala, pe vremea cind inca se tesea borangic in casa), baticuri pe care le poarta prinse pe spatele rochiei tot timpul nuntii – cite un batic de la fiecare nasa: unul de la nasa de botez a miresei si altul de la nasa de cununie, care ar trebui sa fie nasa de botez a mirelui, daca am respecta traditia. Baticurile sint colorate si reprezinta acordul parintilor spirituali ca mireasa sa devina femeie maritata. Basmaua colorata si marama (din borangic) sint simbolurile nevestei, la fel cum capul descoperit este al fecioarei, iar brobodul sau basmaua intunecate sint simbolurile vaduvei.
  • Nuntasii, inclusiv nasii, primesc diverse obiecte de imbracaminte – cindva, cusute in casa, acum pijamale si camasi cumparate. Hainele noi reprezinta schimbarea, transformarea prin care trec mirii in urma casatoriei.
  • Nasii primesc ploconul, a doua zi dupa nunta, plocon repetat in fiecare an de Paste si/sau Craciun, constind in cosuri cu alimente si bautura, o impartasanie colectiva care pecetluieste familia extinsa.

Coroborind obiceiul marturiilor prinse in piept cu obiceiul martisorului, care tot in piept se prinde, avem suficiente date pentru a-l considera ca autohton si antic. Ca si martisorul, este un mod prin care ne marturisim crestini, membri ai comunitatii si prin care participam la o nastere din nou – caci nunta si botezul chiar asta sint, nasteri din nou, in Duh, avindu-i pe nasi ca parinti spirituali.

Pachetelele cu nimicuri kitsch se vind in continuare, depinde de fiecare daca le cumpara sau nu. Voi ce alegeti? Dumnezeu sau Cezarul?

 

Reclame

Un comentariu

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s