Salata de fasole boabe – reteta de post

Argument

Dupa de am vorbit despre fasolea pastai, iata si o reteta cu fasole boabe. Desi prezenta in majoritatea cartilor de bucate, in diverse variante, aceasta este o reteta oarecum eluziva. Am incercat-o de citeva ori fara sa obtin ceva cit de cit comestibil. Pina ce i-am descoperit ingredientul secret: hreanul.

Hreanul e o crucifera autohtona, ruda cu varza. Simplul fapt ca este o crucifera, adica florile sale au 4 petale in forma de cruce, ne duce cu gindul la energii pozitive. Pornind de aici, stramosii au constatat ca el actioneaza in mod magic pentru stirpirea puricilor, creaturi demonice,  prin extrapolarea efectului crucii asupra dracilor, dar este considerat si afrodisiac – mai degraba o reminiscenta a vechilor „leacuri de dragoste”, ceea ce e cu totul altceva.

Este folosit intens in tratarea reumatismului,  mai ales sub forma de unguente, de cind companiile farmaceutice lupta sa impuna medicina alopata ca forma „kosher” a medicinii, ascunzind faptul ca principiile active din medicamentele lor sint furate din medicina traditionala, de au ajuns sa convinga pina si Biserica, sau mai precis anti-crestinele sale „birouri pentru erezii”. De aceea, pentru a reveni la natural, iata si reteta strabunicii: se pune hrean ras intr-o sticla si se acopera cu tuica. Sau cu gaz lampant, daca mai aveti de unde sa luati. Se lasa minim 1 saptamina la macerat si se aplica sub forma de comprese sau frectii. Functioneaza la fel de bine si pentru raceala si gripa, dureri musculare. Nu are termen de valabilitate – folositi pina se termina. Probabil alunga si puricii aplicat pe piele in formula asta 🙂

In bucatarie, il stim probabil cel mai bine din borcanele cu muraturi si din salata de sfecla rosie, unde functioneaza ca un conservant natural. Dar la fel de bun e si in salatele care contin cartofi, sau in diverse sosuri pentru friptura.  Desi intra in categoria condimentelor picante, in mod bizar are efect invers asupra ulcerului – il trateaza. Traditional, pentru dureri de stomac se consuma amestecat cu zahar.

Reteta

Reteta are doua parti – operatiunile pregatitoare si prepararea propriu-zisa.

Operatiunile pregatitoare

  • Hreanul ras – acesta se prepara din timp, adica e bine sa-l avem mereu in casa. Unii spun ca e bun primavara, pina la prima furtuna cu tunete, altii il scot din pamint toamna, in vremea muraturilor. Oricind ar fi, radacina de hrean se curata de coaja si se rade sau se da prin masina de tocat, daca e mai multa. Indata ce s-a maruntit, se presara un praf de sare, apoi razatura se amesteca bine cu otet de vin, batind cu furculita. Nu este o cantitate fixa de otet, depinde de hrean – puneti pina ce amestecul devine pastos si incepe sa fie zemos cind apasati cu lingura. Imediat il indesati bine de tot in borcane de 375 ml (nu prea mai au toate acelasi volum, deci orice dimensiune intre 300 si 400 ml, nu mai mari, ca sa nu stea mult incepute), sa nu ramina goluri de aer.

Cu hreanul trebuie lucrat repede, sa dea de otet inainte ca principiile active sa se oxideze in aer. Dupa conservare, el se va macera usor in otet, capatind o culoare mai intunecata – atunci e maturat si perfect pentru consum. Pentru urgente, trebuie sa aiba totusi cel putin 2 saptamini de macerare.

Ei, nu trebuie sa faceti hrean ras special pentru reteta aceasta, e bine sa-l aveti in casa pentru orice – salata de sfecla rosie, salate de cartofi, maioneza, sos de gogonele… Ah! Da, sos de gogonele, delicios – dar asta e alta reteta, toate la timpul lor.

  • Fasolea boabe – se alege, se spala bine si se pune la inmuiat cu o seara inainte, in apa rece cit sa depaseasca nivelul boabelor cu un lat de palma. A doua zi, se arunca apa, se mai spala in 1-2 ape si se pune alta apa pentru fiert – de aceasta data, cit sa depaseasca niveul boabelor cu 3-4 cm. Sarea se pune dupa gust, de la inceputul fierberii – fasolea fiarta fara sare nu va mai trage sare din salata si va avea un gust fainos. Nu se pune bicarbonat! Se fierbe pina ce boabele sint moi si se transforma complet in pasta cind le apasam intre degete, dar inca sint intregi si nu s-au imprastiat prin zeama.

Prepararea

Cantitatile se inmultesc dupa cita fasole ati fiert. La 3 cani de boabe fierte de fasole luam 3 cepe mijlocii taiate in jumatate si apoi felii subtiri (rondele), jumatate de borcanel de hrean conservat, 5 linguri otet de vin, 7 linguri ulei, piper dupa gust(optional). Se amesteca bine ingredientele pentru sos, ceapa desfacindu-se fisii, apoi se adauga boabele de fasole cit mai fierbinti, ca sa traga otetul.

Lasati la rece si serviti, simpla, de post, sau ca garnitura la friptura de porc.

Varianta: adaugati in salata castraveti murati rondele sau gogosar murat taiat fisii. Dar aici gusturile sint impartite, deci probati mai intii intr-o cantitate mica de salata.

Pofta buna!

P.S. Nu uitati! Fasolea boabe contine inhibitori ai digestiei, care se distrug complet doar la fierbere. Asa ca fierbeti-o bine, altfel veti intelege ce inseamna vorba din batrini:

Fasolica tucara,

boierul se bucura,

cucoana se supara. 😛

Anunțuri

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s