Postul II – vindecarea

Am mentionat mai devreme curentele vegane si vegetariene, de origine non-religioasa si argumentele pe care se intemeiaza1. Iata citeva dintre aceste argumente:

 • „carnea ne face rau”, „biologia omului nu este destinata consumului de produse animale” – pentru oricine a studiat anatomia omului macar la nivelul clasei a XII-a, este o afirmatie evident falsa;
 •  „este dezgustator si criminal sa omorim animalele” – crestinul nu omoara animalele din placere, ci le sacrifica, iar pestele i-a fost dat ca hrana direct din mina lui Hristos, drept pentru care nici carnea lor nu-i dauneaza;  argumentul in sine nu sta in picioare cind e vorba de lactate;
 •  „animalele au de suferit pentru ca le crestem in scopul consumului” – au contraire, multe specii domesticite au supravietuit si evoluat doar pe linga om;
 •  „alimentele de origine vegetala aduc toti nutrientii necesari vietii si nu mai avem nevoie de carne” – presupunind ca am reusi sa punem laolata la fiecare masa un numar suficient de mare de proteine vegetale diverse, in asa fel incit sa completam toti aminoacizii esentiali, un lucru extrem de greu de realizat in conditiile in care mincarea trebuie sa fie si comestibila si nu trebuie s-o supraincarcam in compensare cu zaharuri, tot n-am putea sa acoperim intreg spectrul mineralelor si vitaminelor pe care le obtinem dintr-un singur ou.

In fapt, acest tip de alimentatie nu poate fi confundata cu postul nici macar prin retete. In special curentele vegane nu renunta definitiv la deliciile animale, ci nascocesc tot felul de falsuri artizanale sau industriale pentru a pacali simturile: texturate din soia, lapte de soia , cascaval vegetal, pate vegetal, maioneza fara ou, etc. Cititi lista ingredientelor, cautati tehnologia de fabricatie si veti constata cu stupoare ca aceste produse sint mult mai periculoase pentru sanatate decit orice fripturica sau brinzica, datorita prelucrarii chimice avansate si aditivilor de sinteza sau dovedit toxici pe termen lung. 2

Revenind la post, intreaga lista de argumente de mai sus nu are relevanta pentru crestin3. Crestinul nu se ghideaza dupa biologie, ci dupa Cuvint. Pentru el, postul nu inseamna doar abtinerea de la carne. Inseamna eliminarea voluntara a unor alimente care l-ar putea slabi spiritual – stomacul satul nefiind pregatit pentru lupta, – nu cu gindul ca aceasta eliminare este suplinita prin alimentele permise, ci avind  deplina incredere ca lipsa fiziologica va fi suplinita prin bunavointa, mila si dragostea lui Dumnezeu.

Exista si unele rezultate pozitive comune postului si regimului vegetarian, in special in cazurile de obezitate si boli de nutritie. Alimentele „necurate”, consumate intr-un mod necrestinesc, sint daunatoare pentru suflet si, pe cale de consecinta, pentru trup, asa ca eliminarea lor din alimentatie duce la imbunatatirea starii generale de sanatate, cita vreme nu le inlocuim cu produse de sinteza – indiferent de motivul pentru care ne „detoxifiem”.

Temeiul biblic pentru vindecarea prin post il gasim in Evanghelia dupa Luca. Privind din perspectiva vindecatorului, Luca ne descrie trei posibile cauze pentru bolile trupesti: lipsa iubirii, lipsa credintei si posesia demonica. Vindecarea se realizeaza dupa caz prin iubire si iertare (daca cineva nu ne iarta, nu inseamna oare ca ne lipseste de iubirea sa?), prin credinta si respectiv prin alungarea demonilor.

Citeva exemple pentru fiecare tip de vindecare4:

 • vindecarea prin credinta proprie: femeia care s-a atins de haina lui Iisus (Luca 8:43-48);
 • vindecarea prin credinta altora: sluga centurionului (Luca 6:10);
 • vindecarea prin iubire: omul cu mina uscata (Luca 6:6-10), soacra lui Petru (Luca 4:38-39) –  sint acte de iubire pura, faceri de bine nesolicitate;
 • vindecare prin iertare:  slabanogul (Luca 5:17-25, coroborat cu Marcu 2:5);
 • vindecarea prin alungarea demonilor: indracitul orb si mut (Luca 11:14)

Vindecarea are trepte diferite de dificultate si probabil ca vindecarea cea mai dificila este alungarea demonilor5 (exorcism, in termeni moderni), deoarece necesita o interventie exterioara, contrara vointei posedatului (adica a demonului care il poseda) si implica o lupta intre demon si exorcist. Ori pentru aceasta lupta, exorcistul trebuie sa fie puternic, iar forta de unde-i vine? Sint credinta si botezul suficiente? De ce se tine post inainte de citirea Moliftelor Sfintului Vasile? Inainte de sfintirea unei case? De ce slujbele de maslu se tin de obicei vinerea? De ce nu are voie orisicine sa practice exorcismul, chiar preot fiind, sub pedeapsa caterisirii? De ce se spune ca prin post ne curatim trupeste si sufleteste?

Un episod din evanghelii este edificator. Episodul complet se regaseste in Marcu 9:14-29, in timp ce in Luca 9:38-42 pare a fi un rezumat, ca si cum povestea e deja atit de cunoscuta, incit doar mentionarea ei e suficienta.  Aceasta exorcizare este de departe cea mai complexa, cumulind toate metodele de vindecare – credinta, iertare si interventia lui Dumnezeu (rugaciunea), intarite prin post.

” …si raspunzind unul din norod, a zis: 

– Invatatorule, am adus pre fiul meu la tine, avind duh mut. Si ori unde il apuca pre el il zdrobeste, si face spume, si scrisneste cu dintii sai, si se usuca. Si am zis Ucenicilor tai sa-l scoata, si nu au putut. 

Iar El raspunzind a zis lui: 

– O neam necredincios ! Pina cind voi fi cu voi ? Pina cind voi suferi pre voi ? Aduceti-l pre el la Mine!

Si l-au adus pre el la Dinsul. Si, vazindu-l pre Dinsul, indata duhul l-a scuturat pre el; si cazind la pamint, se tavalea aspumind. Si a intrebat pre tatal lui: 

– Cita vreme este, de cind i s-a facut lui aceasta ? 

Iar el a zis:

– Din copilarie. Si de multe ori pre el si in foc l-a aruncat si in apa, ca sa-l piarza; ci de poti ceva, ajuta-ne noua, fiindu-ti mila de noi. 

Iar Iisus i-a zis lui:

– De poti crede, toate sunt cu putinta credinciosului. 

Si indata strigind cu lacrami tatal copilului, a grait: 

– Cred Doamne, ajuta necredintei mele! 

Iar vazind Iisus, ca navaleste norodul, a poruncit duhului celui necurat, zicind lui: 

– Duh mut si surd, Eu tie iti poruncesc, iesi dintr-insul, si de acum sa nu mai intri în el! 

Si strigind, si mult scuturindu-l pre el, a iesit; si s-a facut ca un mort, incit multi ziceau ca a murit. Iar Iisus apucindu-l pre el de mina, l-a ridicat; si s-a sculat.
Si intrind el în casa, Ucenicii lui l-au întrebat pre Dinsul deosebi: 

– Pentru ce noi nu am putut sa-l scoatem pre el?

Iar el a zis lor: 

Acest neam cu nimic nu poate iesi, fara numai cu rugaciune si cu post.

Daca la inceput doar Iisus vindeca, in timp el transfera aceasta putere ucenicilor (Luca 10:9) si in final oricarui credincios (Marcu 16:18).  Iar El tare s-a enervat vazind ca ucenicii n-au putut sa-l scoata pe drac, intelegind ca ei n-au avut destula credinta si nici nu s-au rugat destul si nici post n-au tinut in lipsa lui. Oare scopul ucenicilor nu este sa duca mai departe stiinta Invatatorului? Si daca ei nu-l urmeaza si nu reusesc sa se ridice la nivelul lui, nu va scadea invatatura sa si nu se va pierde din generatie in generatie?

Dar noi, cei de azi? Tinem postul cu destula credinta? Putem noi inca vindeca? Sintem sau nu ucenici la nivelul Invataturii pe care am primit-o?


 1. Urmarind directia acestor curente de opinie, vom vedea ca imping o parte din populatie spre consumul unor alimente intens industrializate, deseori falsificate cu acte in regula, care aduc bani in buzunarele industriei alimentare si apoi in buzunarele medicilor si producatorilor de medicamente care trebuie sa „trateze” disfunctiile alimentare de tot felul.  Tot ratiuni publicitare, dar de alta natura, are si postul catolic, ovo-lacto-vegetarian, cu pestele inclus in meniu. El striga catre crestinii lenesi: veniti la noi, noi nu va cerem prea multe :) 
 2. Din pacate, in special de cind oamenii sint fortati sa petreaca mult peste 8 ore la servici, iar educatia nu mai prezinta interes, si crestinii apeleaza de multe ori la produse similare ca sa puna ceva pe masa in zilele de post. 
 3. Ba chiar unele argumente contravin flagrant canonului 51 din Pidalion. 
 4. A nu se confunda vindecarea cu invierea mortilor. Daca vindecarea se adreseaza celor in viata, care primesc o a doua sansa la mintuire, de acea poate fi obtinuta prin sine insusi, prin altii, sau prin mila divina, functie de cauza bolii, dupa moarte doar Dumnezeu Tatal poate sa dea o a doua sansa – pina si Fiul a trebuit sa se roage cind l-a inviat pe Lazar. 
 5. Un argument puternic, daca mai era nevoie, pentru echivalarea posesiei demonice cu boala, gasim in Intelepciunea lui Iisus Sirah 38:15 „Cine pacatuieste in fata Celui ce l-a facut, va cadea pe miinile doctorului.” Iar acest doctor este unul spiritual: „Vine o clipa cind intremarea ta se va afla in miinile lor, fiindca si ei se vor ruga Domnului ca sa gaseasca drumul cel bun catre intremare si leacul potrivit ca sa-ti salveze viata” (Iisus Sirah 38:14). Iata  Marcu 9:14-29  avant la lettre si duhovnicul preot ca doctor de suflete. 
Reclame

2 comentarii

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s