Cum sa cumperi dragoste

Motto:De as grai in limbile omenesti, si ingeresti, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea prorocie, si de as sti toate tainele, si toata stiinta, si de as avea toata credinta, cit sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as imparti toata avutia mea, si de as da trupul meu sa il arza, si dragoste nu am, nici un folos nu imi este

1 Corintieni, 13:1-3

Atit de multe voci in jurul nostru… fiecare vorbeste si prea putini invata sa (se) asculte.

Avem cu totii de spus ceva esential? De multe ori nu. De fapt, de cite ori vorbim, sintem in cautarea dragostei. Pentru ca nu reusim s-o vedem si s-o primim in viata noastra, avem impresia ca ne lipseste si incercam s-o cistigam prin diverse mijloace.

Unii incearca sa arate cit de buni si de merituosi sint, se impauneaza cu diplomele lor, cu vindecarile lor „miraculoase” sau nu, cu familia lor, cu banii lor. Altii incearca sa cumpere dragostea celor din jur urmind orbeste o gasca, facind cadouri fara motiv, stind peste program la servici, facind atmosfera la petreceri, trimitind pachete sau bani asociatiilor umanitare, facind gesturi normale pe care le percep ca sacrificii.

Sacrificiu este sa petreci timp ajutind pe cineva, doar daca esti egoist si orice minut dedicat altuia este rupt din timpul dedicat tie. Sacrificiul adevarat este cind te lasi pe tine deoparte si te dedici celuilalt, nu atunci cind imprumuti o ruda si ceri banii inapoi daca a uitat data cind trebuia sa ti-i restituie. Cind trimiti bani celor aflati pe alt continent, prin intermediari necunoscuti, insa refuzi sa dai o piine cersetorului de la usa bisericii, cumperi o dragoste imaginara si o refuzi pe cea foarte reala pe care o poti vedea in ochii celui pe care l-ai hranit cu mina ta. Poate ca ti-e frica sa vezi ca n-ai reusit sa cumperi nimic?

La polul opus celor care chiar au nevoie de dragoste, se afla cei care vor sa se foloseasca de dragostea altora. Se inconjoara de „senzational” si de laudatori, avizi de putere si imaginindu-si ca sint superiori, incercind sa-i manipuleze pe cei care-i iubesc, considerind ca le-au gasit punctul slab.  Politicienii ofera cadouri, spectacole si mita electorala, pentru ca populatia sa-i iubeasca suficient incit sa-i voteze.

Ce ati cistigat cumparind dragostea altora? Ce ati cumparat, de fapt? Este dragoste, sau recunostinta? Poate ca e respect, sau poate, din jena, nu vi se spune adevarul. Sau poate i-ati facut dependenti de voi. Poate si ei incearca sa va cumpere dragostea, oferindu-va ceea ce stiu ca va doriti.

Faceti un test simplu. Ce fel de soc simtiti atunci cind, in mijlocul unui cor de laudatori, apare o voce care va intreaba ceva incomod? Va enervati? Evitati raspunsul? Incercati sa va justificati? Sau ii multumiti pentru ca v-a oferit un alt punct de vedere?

Si mai simplu. Daca v-a injurat cineva, ce va doare?  Mindria ranita, sau faptul ca acea persoana sufera? Va ginditi sa raspundeti cu aceeasi moneda, sa va spalati onoarea, sa il aduceti pe individ la sentimente mai bune? Sau va ginditi cum sa-l ajutati sa vada care este adevarata lui problema si s-o rezolve? Ce simtiti pentru el? Minie, sau compasiune?

Inainte de a vorbi, trebuie sa invatam sa ascultam, ca sa aflam in vorbele celorlalti nevoia lor anume de dragoste si mesajul pe care Dumnezeu ni-l transmite prin ei. Un adevarat dialog nu este o combinatie de monologuri si nici o spovedanie. Este atunci cind fiecare partener din discutie gaseste in spatele vorbelor celuilalt intrebarea nerostita si reuseste s-o puna cu voce tare. Un adevarat dialog este cind vorbesti de unul singur, stiind ca Dumnezeu aude intrebarea pe care n-o pui si iti va raspunde  in felul Lui.

Si poate ca invatind sa ascultam ii vom auzi si pe cei care ne iubesc si ne accepta asa cum sintem. Cei care ne trag de mineca atunci cind gresim, cei care ne ramin alaturi cind n-avem nimic interesant de spus, sau n-avem bani.  Am putea atit de simplu sa ne cumparam un capital nelimitat de dragoste, pur si simplu oferind-o pe a noastra.

Dragostea este libertate. Ea se ofera neconditionat si trebuie s-o accepti cu gratie, asa cum e ea. Nu costa nimic si nu trebuie sa te simti dator sa o recompensezi prin ceva. De fapt, nici nu poti s-o recompensezi prin nimic, in afara, poate, de a returna sentimentul – atit timp cit simti la fel.  Si mai ales, nu are nevoie de cuvinte.

Reclame

2 comentarii

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s