Punctul de fuga (Vantage point)

Un film foarte instructiv, nu prin actiune, care abunda in clisee, ci prin constructie, este Vantage Point (Punctul de fuga). Abordarea acelorasi evenimente din mai multe puncte de vedere nu este noua, un exemplu notabil  in literatura fiind Cvartetul alexandrin al lui Lawrence Durrell. 1

Un fenomen des intilnit in justitie este faptul ca martorii rareori ofera relatari similare asupra evenimentelor. O dovada indirecta a modului nostru inevitabil incomplet de a privi lucrurile. Adevarul absolut apartine doar Celui care poate cunoaste atit evenimentele, cit si ansamblul circumstantelor si motivelor care le-au provocat. De aceea, a judeca doar in baza aparentelor este o actiune riscanta.

De altfel, in Biblie gasim cele mai vechi exemple de punct de fuga. Evangheliile, ca si Cartile Macabeilor, sint seturi de cite patru relatari ale acelorasi evenimente, vazute din puncte de vedere diferite. Ceea ce pare a fi o colectie de stiluri si „legende” diferite, este de fapt perceptia fiecarui evanghelist, care a dat atentie, a retinut si a reprodus in stilul sau personal, evenimentele din punctul de fuga comun.  Fiecare Evanghelie este de fapt un portret al unui aspect divin, manifestat in respectivul evanghelist.

Dar daca schimbam registrul si eliminam factorul temporal, vedem ca intreaga Biblie este o relatare a lui Dumnezeu despre el insusi, redactata la momente diferite in timp, de aceeasi persoana divina, o persoana care evolueaza si se intelege pe sine diferit, desi punctul sau de fuga este static, lipsit de dimensiunea temporala. Evolutia poate avea loc in afara evenimentelor, daca intelegem prin eveniment desfasurarea persoanei pe axa imaginara a timpului. Cheia de bolta a acestei constructii o reprezinta Prologurile la Iisus Sirah, in care dimensiunea temporala este desfiintata si conteaza doar persoanele. 2

De aceea, fiecare moment istoric a interpretat personajele biblice ca reprezentari ale unor personaje reale, iar aceste interpretari s-au intiparit prin serii de dovezi documentare si arheologice. Arheologia este mai mult spirituala decit reala, iar daca schimbam punctul de vedere, istoria va fi povestita diferit. 3 Amintirile noastre se schimba in functie de evolutia noastra, la fel si bogatia informatiilor despre lume la care ni se da acces. Doar Dumnezeu, traind in afara timpului, isi poate aminti toate etapele prin care a trecut un suflet.  Ceea e sintem determina legerile noastre, iar acestea au consecinte. Trecutul este modificat de prezent, asa cum viitorul este creat in prezent. Aici si Acum se regasesc in istorie, iar noi avem la dispozitie fiecare moment pentru a repara erorile intregului neam omenesc.


  1.   De ce fac atit de des referire la filme? Pentru ca filmele sint arta, iar arta este un mod de comunicare intre noi si transcendent. Pina la urma, Biblia este literatura, icoanele sint picturi, bisericile sint arhitectura, crucea folosita de bunici pentru a insemna piinea este sculptura, iar slujba religioasa o sinergie intre muzica, poezie si teatru. Arta este o manifestare divina prin care sufletul comunica direct, dincolo de cliseele si ideile preconcepute intiparite in structurile noastre mentale. 
  2. Aceasta noua intelegere arunca lumina si asupra episodului altfel obscur din Pilda bogatului nemilostiv.  „Si era un om oarecare bogat, si se imbrăca in porfira si in vison, veselindu-se in toate zilele luminat. Si era un sarac oarecare anume Lazar, care zacea inaintea usii lui plin de bube si poftea sa se sature din sfarimiturile care cadeau din masa bogatului; ci si ciinii venind lingeau bubele lui. Si a fost ca a murit saracul, si s-a dus de ingeri in sinul lui Avraam; si a murit si bogatul si s-a ingropat. Si in iad ridicindu-si ochii sai, fiind în munci, vede pre Avraam de departe, si pre Lazar in sinurile lui. Si el strigind, a zis: Parinte Avraame, miluieste-ma si trimite pre Lazar, sa-si intinga virful degetului lui in apa, si sa-mi racoreasca limba mea, ca ma chinuiesc in vapaia aceasta. 
    Iar Avraam a zis: Fiule, adu-ti aminte, ca ai luat inapoi tu cele bune ale tale in viata ta, si Lazar asijderea cele rele; iar acum acesta se mingiie, iar tu te chinuiesti. Si preste toate acestea, intre noi si intre voi, prapastie mare s-a intarit, ca cei ce vor vrea sa treaca de aici către voi, sa nu poată; nici cei de acolo la noi sa treaca. Si a zis: Rogu-te dar, parinte, ca să-l trimiti pre dinsul in casa tatalui meu. Ca am cinci frati; sa le marturisească lor, ca să nu vie si ei la acest loc de muncă. Si i-a zis Avraam lui: Au pre Moise, si pre Proroci; sa-i asculte pre dinsii. Iar el a zis: Nu, Parinte Avraame; ci de va merge cineva din morti la dinsii, se vor pocai. Si i-a zis lui: Daca nu asculta pre Moise, si pre Proroci, măcar de ar si invia cineva din morti, nu vor crede.” (Luca 16:19-31) Iata insa ca Iisus il invie tocmai pe Lazar din morti, apoi el insusi moare pe cruce si inviaza. O pilda anterioara crucificarii, in care Moise si proorocii puteau fi „ascultati” in lumea viilor (simultan), Iisus, in viata fiind, povesteste intimplari din lumea mortilor, unde va ajunge abia dupa crucificare, iar Avraam, din lumea de dincolo,  cunoaste deja citi n-au crezut nici macar vazind.  Evenimentele ce par a se desfasura pe axa temporala, sint de fapt un ghem adunat in jurul momentului 0, momentul prezent, iar Avraam, Moise si Iisus se contopesc in aceeasi persoana, precum  o fac Ilie, Moise si Iisus in episodul Schimbarii la fata (Matei 17, Marcu 9). Dumnezeu, cunoscind deja totul, trage concluziile si invatamintele in avans. Ati vazut Next? Cum ar fi ca si noi sa evaluam consecintele alegerilor noastre in momentul in care le facem – si sa le schimbam daca vedem ca gresim? Putem deja – avem un ghid atotcuprinzator in Cuvintul Domnului. 
  3.   Cunoasteti probabil povestea multor icoane facatoare de minuni, gasite ingropate, aparute in copaci, singurele ramase intregi in urma unor incendii. Sau a unor biserici lovite de fulger, sau arse, in care au ramas doar Altarul si catapeteasma in picioare. Icoane care s-au pictat singure in mod miraculos. Icoana, ca poarta spre transcendent, se afla in punctul de origine, ea trece prin timp intacta si „se materializeaza” acolo si atunci cind este nevoie de ea. 
Reclame

2 comentarii

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s