Filozofia filmelor de actiune II – The Contract

Tocmai in afara firului actiunii se ridica principalul semn de intrebare al filmului. Asasinul platit, interpretat magistral de Morgan Freeman, elimina pe cei care „stau in calea progresului”. Cei care incearca sa opreasca indeplinirea contractului, o fac pentru a lasa lucrurile sa-si urmeze cursul firesc, pentru a salva o viata, sau doar pentru a elimina un asasin deconspirat, urmind a-l inlocui cu altul? Cine stabileste tintele? Si mai important, cine stabileste pe ce cale trebuie s-o ia progresul? Inchizitia a avut cindva un rol asemanator, lucrind la vedere. Exista azi institutii ascunse care isi asuma acelasi rol? Sau directia progresului urmeaza interesele economice? E nevoie de ceva bani ca sa indepartezi „obstacolele” din calea „progresului” si de mai multi ca sa musamalizezi actiunea.

Este progresul oficial adevarat, sau doar un efort de a tine adevaratul progres in loc? Oare nu cumva, devenind adoratori ai stiintei, devenim sclavii banilor care pun aceasta stiinta in miscare? Mai reuseste oare individul sa se elibereze din tirania obiectelor, pentru a-si folosi capacitatile puse inauntrul sau la creatie? Sintem oare saminta semanata in pamint fertil, sau cea semanata intre spini? (Luca 8:7, 14)

Pentru asasinul platit, este doar o slujba, fara prea multe intrebari morale. „Daca nu o fac eu, se va gasi altcineva s-o faca, iar mie imi prind bine banii si aventura”, este mesajul sau. El nu este mai putin uman, cind salveaza viata copilului. Oare nu la fel facem si noi, cind mergem la interviurile de angajare? V-ati pus vreodata problema sa va evaluati si voi angajatorii, asa cum ei va evalueaza pe voi? Este slujba voastra in concordanta cu umanitatea, credinta si valorile voastre? Ati putea renunta la ea, daca vedeti ca vine in contradictie cu voi insiva? Ce-ar fi daca toti am face la fel si nu s-ar mai gasi cine sa faca treburile murdare?

Sa schimbam locurile acum si sa privim dintr-o alta perspectiva.  Daca tradarea este solutia celui slab sau a lasului pentru a invinge necinstit pe cel puternic si indreptatit, atunci Carden devine personajul pozitiv. Daca stiinta este ceea ce Dumnezeu ne permite sa stim despre lume la nivelul la care ne aflam, iar progresul inseamna sa meritam mai mult, atunci nu este Carden un mesager al lui Dumnezeu, materializat din neant, un fel de arhanghel luptator care elimina agentii intunericului?  El il salveaza pe inocent si ii elimina pe vinovati. Nu este aceasta datoria fiecaruia dintre crestini, ca parte a Bisericii luptatoare, sa alunge intunericul din inima sa, lasind loc luminii? Sintem conditionati sa citim totul in cheie materiala, dar daca am citi in cheie transcendenta, ar mai fi slujba lui Carden imorala?

Reclame

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s