Fascinatia strainului versus iubirea pentru aproapele

Totul a inceput de la doamnele din portrete.

Sa le numim, in ordine, cu atributul care li se potriveste: Burgheza, Vestala, Visatoarea, Indragostita.  Ele formeaza un grup de tipuri umane opuse urmatoarelor trei portrete: Femeia fatala, Ducesa si Curtezana.

Hmm. Se pare ca preferintele goblenistelor se indreapta spre tipologia ultimelor 3 tablouri, „simbolul epocii in care goblenul ca arta era apreciat la adevarata valoare” si deosebit de frumoase, in timp ce primele 4 au fost considerate „uritele” si respinse fara a sta prea mult pe ginduri. Daca alegerile noastre ne reprezinta, de ce noi, ca subiecti ai societati moderne, ne alegem modele atit de bizare?

Nu-i usor sa faci parte din ultimele trei categorii, mai ales in zilele noastre. De aceea putem sa le asimilam foarte usor unei aspiratii, invaluite in aerul de mister al unui necunoscut niciodata accesibil si de aceea cu atit mai dorit.

Fascinatia exercitata de arhetipul Strainului nu este ceva nou. De la cei trei oameni care l-au vizitat pe Avraam (Geneza 18) pina in prezent, Strainul are o autoritate incontestabila asupra noastra. Imaginea lui se suprapune cu autoritatea suprema a unui Dumnezeu personal, insa imposibil de intilnit in adevarata lui infatisare. Aceeasi atractie pentru indepartat si necunoscut a devenit pentru o intreaga epoca „fascinatia Orientului”, covoarele persane, matasurile, portelanurile si pechinezii fiind nelipsite din saloanele de lux.

Dar iata ca a venit Hristos si a reamintit celor care deja stiau (pentru ca legiuitorul ce a intrebat in Luca 10:27 si-a raspuns singur, Iisus doar i-a confirmat ceea ce deja stia orice credincios al Vechiului Testament) ca trebuie sa ne iubim si aproapele. Un lucru mult mai greu de facut.

Mai in gluma, mai in serios, in cursurile de vinzari se spune ca nu se poate sa-ti fie frica de cineva dupa ce ti l-ai imaginat stind pe WC – de fapt, acea persoana nu ne mai impune respect. Strainul se transforma in aproapele nostru. Dar ce sa mai spunem despre cei pe care cu adevarat ii vedem asa?1 Tot astfel, nu ne place sa privim imagini ce ne reprezinta, portrete ale sufletului nostru si cotloanelor sale cele mai ascunse. Ne simtim dezbracati in fata aproapelui si vulnerabili daca tinem in preajma noastra reprezentari „slabe” si „banale”. Vrem sa fim Strainul, si refuzam sa fim „aproapele”.

De ce este atit de greu sa ne iubim si respectam apropiatii, cind ei sint cei care ne suporta cu bune si rele si ne cunosc cel mai bine?   De ce, de multe ori, cind sint plecati de acasa, ii dorim si-i iubim, asimilindu-i Strainului, iar cind vin linga noi, incepem sa ne plictisim de ei pentru ca-si sufla prea des nasul, sau au o gaura in ciorap?  Consideram cumva ca putem avea incredere in ei si nu ne mai prefacem ca in fata strainilor?  Care este atunci adevarata noastra fata? Putem sa fim tot timpul asa cum ne prefacem a fi jumatate din timp?   Sau dimpotriva, vazindu-le slabiciunile si crezindu-ne superiori lor, incepem sa-i dispretuim?

Dar daca ne continuam exercitiul de iubire, si ne iubim putin si pe noi insine? Ca sa ne acordam blindete cind ne judecam si sa ne acceptam complexitatea, fara a considera o slabiciune faptul ca avem trairi diverse si profunde. Ce-ar fi sa ne purtam frumos cu noi insine si sa ne „curatam” pe dinauntru inainte de a ne infatisa oamenilor? Doar noi insine, fara vreo masca. Oare cind ne vom intelege cu adevarat, vom avea intelegere si fata de cei din familie, cei pe care ii vedem in fiecare zi?

Daca putem imbratisa toate portretele din galerie si multe altele, in public, sintem pe drumul cel bun.


  1. Tot astfel cum Avraam, stind „linga dinsii sub copac”(Geneza, 18:8) si vorbind despre lucruri intime, a devenit aproapele lui Dumnezeu, si Iisus, la Cina cea de taina, mincind din acelasi blid cu apostolii, a incetat sa-i mai numeasca ucenici si i-a numit prieteni. 
Reclame

2 comentarii

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s