Hopurile istoriei si societatea viitorului

Au fost evenimentele din 1989 revolutii? Etichetarea evenimentelor din Romania ca revolutie s-a bazat pe violenta lor. In alte tari, lucrurile au decurs mai blind. Desi denumirea oficiala persista si multi participanti sint convinsi ca sint revolutionari (hehe, avem si certificate de revolutionar), indoielile au planat, unii considerind ca a fost o lovitura de stat, altii rezultatul unei manipulari realizate de „agenturili straine”, iar altii o miscare anti-Ceausescu, „furata” si manipulata de anumite forte pentru a fi transformata in miscare anticomunista. Din pacate, nu cred ca s-a pus vreodata punctul pe i.

Ce este o revolutie? O evolutie razboinica, un salt brusc si deci violent catre o noua orinduire sociala, superioara celei in sinul careia a luat nastere. Oare am trecut noi in ’89 la o noua orinduire sociala? Economic vorbind, ne-am intors la capitalism, mai precis la capitalismul imperialist, cum era numit in manualele de economie politica, globalism, cum este numit politically correct astazi. Politic vorbind, ne-am intors la pluralismul politic, tot cum il stiam, imaprtit intre dreapta, stinga si centru (doar ca la noi se practica hibridizarea de fatada, cind toata lumea este in latura de unde cistiga mai multi bani) numit astazi, tot politically correct, democratie.

Dar democratia nu este un tip nou de societate, este un tip de organizare politica, inventat in Grecia Antica, anume acela in care poporul, demosul, isi alege conducatorii prin vot direct si la origine, uninominal. Conducerea poporului, in traducere mot-a-mot.

Unde este revolutia in toate acestea? Mie mi se pare o involutie. Dar nu va ingrijorati. Istoria a mai avut hopuri de acest gen. Restauratia, care a urmat Revolutiei franceze.  Sclavagismul, care a dus societatea romana pe cele mai inalte culmi, a revenit si a plecat cu coada intre picioare din SUA dupa cca 1000 de ani. Contemporane cu noi sint si triburi care traiesc in matriarhat sau patriarhat.

Problema adevarata a fost ca, desi eram pregatiti pentru o revolutie, n-am avut incotro sa facem saltul. Societatea viitorului inca nu s-a inventat sau poate este inventata, insa n-a teoretizat-o nimeni. Sau poate… nu este nimic mai mult de atit. Poate ca e timpul sa ne intoarcem in Paradis.

Desi ni se da impresia ca totul se reduce la politica, de fapt o noua orinduire sociala porneste de la economie. Schimbarea mijloacelor de productie si a miscarii banilor determina punctele de presiune politica; reinventarea structurii si functionarii economiei in stat determina si modul in care acestea sint controlate politic.

Singura revolutie care ne ramine de facut este sa ne schimbam pe noi insine. Iar noi inca sintem aici deoarece nu ne putem desprinde de material. Asa cum marul ne-a dat jos din Paradis, banul ne impiedica sa ne intoarcem acolo.

Reclame

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s