Scuze vs minciuni

De multe ori spunem sau auzim minciuni, mai mici sau mari, pe care putem sau nu sa le demontam cu argumente si dovezi, sau doar dupa un timp le descoperim falsitatea.

Inainte insa de a eticheta o afirmatie ca minciuna, trebuie sa acordam prezumtia de nevinovatie. Este posibil sa fie vorba doar de o scuza.

Ce sint scuzele? Spre deosebire de minciuni, care sint 100% constiente, fabricate in avans de obicei, de multe ori demonstrabile ca atare si cu un scop bine determinat, scuzele sint o categorie mult mai volatila.

Ele sint minciuna nevinovata a vinovatului care se stie vinovat.

Ce facem cind ne stim, sau ne presupunem in pacat? In loc sa recunoastem si sa ne cerem iertare, incercam sa ne gasim justificari. Construim astfel in mod subconstient structuri arborescente de argumente, pentru a ne adormi remuscarile.

Cum identificam scuzele?  In primul rind, sint afirmatii greu de verificat. Amintiri false si intimplari ai caror martori nu pot fi adusi de fata. Rationamente bazate pe sofisme, justificari care fac actiunile, ideile sau credintele noastre sa para intemeiate. Totul spus cu maxima sinceritate, pentru ca autorul lor are atit de multa nevoie sa-si mentina sanatatea mentala si increderea in sine, incit le crede el insusi. De cele mai multe ori, cind ne construim scuzele, nici macar nu sintem constienti ca ne mintim pe noi insine.

Scuza este primul pas spre pocainta. Ea vine dintr-un suflet care incepe sa caute adevarul, un suflet in care s-a creat un confict intre mindrie si remuscare. Un suflet in care intunericul incepe sa devina lumina. Iertati scuzele, dar demonstrati neadevarul lor. Neacceptindu-le, insa oferind iertarea, oferiti viata celor pe care i-ati iertat.

If your word isn’t any good, then either are you.
Cautatorii de aur: Drumul spre avere. – National Geographic channel 

Reclame

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s