Orasul viitorului idiocratic

Idiocracy (2006), sau incotro duce mentalitatea spagii

Comunismul si cu precadere epoca Ceausescu, este inca un subiect sensibil dupa 25 de ani. Ne ferim sa discutam despre asta sau chiar sa dam nume, precum vrajitorii din Harry Potter se fereau sa-l numeasca pe Voldemort. Cu atit mai mult e necesar sa ne gasim curajul de a deconstrui unele din consecintele mai putin evidente, care insa ne afecteaza azi mai mult decit oricind.

Definitia underground a PCR a fost „Pile, cunostinte si relatii”. Recunoasteti persistenta acestui „partid” printre noi? Cum functioneaza mentalitatea spagii?

„Nu primim bacsis” era afisat peste tot inainte de ’89.  Cu greu am inteles care era miza luptei cu bacsisul. Vedeti in filme – sau in realitate – cum room service boys and girls asteapta cu mina intinsa dupa ce te-au servit? Pentru cine e mai umilitor, pentru ei, care cersesc legal, sau pentru tine, care consideri ca ai platit deja pentru acel servici, dar ti-e jena de jena lor si de salariile lor minuscule, patronii calculindu-le potentialul bacsis ca venit?

Pornind de la ideea ca salariile sint mici si nu exista pe piata articole strict necesare traiului, binevoitorii au dorit sa-si exprime recunostinta oferind ciocolata, tigari sau chiar vitei intregi, fara a fi solicitate. Cei care le-au primit, au inceput sa-si imagineze ca li se cuvin si deci sa le ceara tuturor. Indiferent de pozitia lor sociala, de posibilitatile lor, sau de calitatea serviciului prestat. Ce a adus in plus comunismul? veti intreba. Ei bine, a adus accesibilitatea spagii pentru toate clasele sociale.

Persoanele nepregatite si-au dorit mai mult decit puteau obtine in mod cinstit. Posturi mai bune, salarii mai mari, in prezent profituri necuvenite. Si le-au obtinut, prin aparatul de pile si relatii. Care azi functioneaza mai bine decit oricind. Unde este cerere, apare si oferta.

Cine este cel mai vinovat in acest lant al slabiciunilor? Cel care cere? Cel care ofera pentru ca i s-a cerut? Cel care ofera pentru ca vrea sa ocoleasca sistemul? Sau cel care ofera fara sa i se ceara si fara sa aiba nevoie de favoruri? Sau mai bine, citi dintre noi nu am avut nevoie de favoruri? Citi dintre noi am preferat sa ne sustinem cauza, daca a fost dreapta, in loc sa cedam presiunii sistemului si sa platim pentru ca dreptatea, pe care o aveam deja, sa ne fie recunoscuta? Citi dintre noi sint 100% cinstiti, nu au nici o musca pe caciula pentru alungarea careia sa fie dispusi sa dea spaga?

Incotro ne duce mentalitatea spagii?

Presupunind ca avem un copil cu rezultate slabe la invatatura, ce facem? Acceptam evidenta? Dam militaria jos din pod ca sa-l punem cu burta pe carte? Sau deschidem cu capul usa cancelariei, ca sa „corectam” notele odraslei?

Presupunind ca sintem studenti si n-avem nici un chef sa ne scriem lucrarile de licenta, sau de doctorat, iar toata facultatea am copiat la examene si am tinut-o tot intr-un chef, ce facem? Ingrasam porcul in Ajun, repetam anul ca sa ne pregatim temeinic, sau platim pe cineva ca sa ne scrie proiectul? Sau ca sa ne dea acces la unul mai vechi din arhiva, pe care sa-l putem copia in voie? Cum explicam acuzatia de plagiat adusa d-lui Ponta, urmata de acuzatia de plagiat adusa celui dupa care s-a plagiat? Amindoi au platit acelasi individ ca sa le scrie lucrarea de doctorat, individul a copiat din aceeasi sursa sau amindoi au copiat aceeasi lucrare mai veche din arhiva facultatii?

„Sa nu marturisesti strimb impotriva aproapelui tau” e una din porunci. Copiezi la un examen, deci marturisesti strimb ca ai invatat ceva si iti defavorizezi aproapele care a invatat si nu mai are sanse egale cu tine, mai ales daca examenul e eliminatoriu. Se pare totusi ca majoritatea romanilor sint crestini…

Si uite asa, ajungem ca acesti ratati spagari sa aiba la rindul lor copii. Ce vor face cu ei? Ii vor invata ca nu e nevoie sa invete (!) si ii vor duce mai departe pe culmile succesului platind o diploma, dind o spaga pentru niste contracte grase, etc. Cine ii mai respecta astazi pe profesori? Dar se respecta profesorii pe ei insisi? Cum sa respecti un profesor care iti cere 200 EUR ca sa te treaca examenul? Ce pot sa predea profesorii care si-au luat examenele cu servite?

Si uite asa, prostii prospera, in timp ce oamenii cinstiti si educati renunta sa mai „iasa in fata” si sa-si sustina cauza, renunta sa mai candideze, renunta sa mai locuiasca in tara. Nici afara nu e mai bine. Nu dai spaga, dar nici tratat echitabil nu esti. Studiile nu ti se recunosc. Cetatenie nu poti primi. Pentru ca si la ei legile sint votate ca si la noi: la comanda celor care nu au dreptatea de partea lor, dar au banul in buzunar.

Ei bine, daca va place asa, va invit sa vizionati filmul Idiocracy(2006),  ca sa vedeti incotro va indreptati. Daca nu va place, e timpul sa fiti cinstiti si sa luati masuri. Incepeti cu sloganul comunist: „Invatati, invatati si iar invatati!” – poate ca nu era chiar asa de rau (sloganul).

Reclame

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s