Concursuri vs tombole – este loteria mai onesta??

Participarea la un concurs implica un gentlemen agreement pentru cele trei parti implicate: organizatorii, participantii si juriul. Participarea la o loterie – la fel.
Diferenta majora este jurizarea: intr-un concurs, juriul evalueaza prestatia concurentilor, intr-o tombola, juriul evalueaza prestatia organizatorilor.

In loterie, juriul valideaza corectitudinea numerelor extrase  – nu stim insa cit de bine se asigura asupra: functionarii aparatului, distribuirii aleatorii a numerelor cistigatoare anterior extragerii. Daca acestea sint verificate, sansele noastre de a cistiga tin pur si simplu de statistica, adica sint in mina celui care distribuie banii. M-am gindit de multe ori ca ar fi diavolul acest distribuitor. Experienta mi-a aratat ca Dumnezeu are intotdeauna grija sa-i intoarca lucrarea spre un bine mai mare, prin aceasta neinsemnind mai putin ca unii dintre oameni fac lucrarea diavolului si vor plati pretul catre acesta, mai devreme sau mai tirziu.

Daca jurizati o tombola cu bilete extrase din palarie, asigurati-va ca omul care le extrage nu este prestidigitator si nu are nimic ascuns in mineca, dar si ca organizatorii nu au instalat o masa cu fundul gaurit 😀

In cazul concursurilor, portitele de falsificare pe care le luam in calcul de cele mai multe ori, mai ales cind rezultatele sint in mod evident manipulate, se refera la juriu si concurenti. Presupunem ca juriul a inchis ochii sau a primit spaga, sau a avut cine stie ce orientari politice sau favoritisme. Ne intrebam care dintre concurenti a platit sau a facut presiuni.
Ati luat vreodata in calcul implicarea organizatorilor in falsificare?

Exemplu: Campionatul mondial de fotbal din Africa de Sud
Exemplu: Concursul de martisoare de pe Crafty.
Ce legatura au una cu alta? Organizatorii au creat cadrul falsificarii rezultatelor, intr-un mod subtil care duce de nas privitorii.
Pentru ca nu cunoastem in amanunt bucataria campionatului, o sa dam exemplu Crafty. Organizator: Crafty. Juriu: publicul. Concurenti: magazinele gazduite de Crafty.
Apar doua moduri de a trisa din partea participantilor: unul constient si unul inconstient. Cel constient este inscrierea in concurs a unor obiecte, altele decit martisoare, care sint prezentate ca eligibile. Cel inconstient este inscrierea in concurs a unor obiecte care nu sint martisoare, insa in imaginarul colectiv au inceput sa fie confundate cu martisoarele, fiind adesea oferite in locul acestora.
Organizatorii nu elimina trisorii din concurs, drept pentru care juriul voteaza ce-i place mai mult, considerind ca selectia privind eligibilitatea a fost facuta de organizatori. Rezultatul: momentan pe primul loc se afla un obiect a carui singura legatura cu martisorul este combinatia de culori.

Pe scurt, cita vreme juriul este cinstit, loteria este mai onesta, deoarece organizatorii sint cei verificati. Concursurile pot fi manipulate din umbra de organizatori. Si uite asa cei mai buni dintre cei buni se scirbesc sa mai participe la concursuri.

De ce am detaliat? Pentru ca veti merge de multe ori la interviuri (care tot concursuri sint, mai intii de dosare, apoi de prezentabilitate), veti participa la concursuri sportive, olimpiade scolare, etc, voi sau copiii vostri. Veti participa la alegeri, unde organizatorii nu sint verificati de nici un juriu. Fiti pregatiti in avans. Deschideti ochii bine si invatati sa speculati fisurile in organizare. Nu cedati daca organizatorii nu sint onesti: chiar daca nu ati cistigat, simpla participare uneori poate fi mai semnificativa decit cistigarea concursului. Respectati gentlemen agreement-ul cu voi insiva: fiti cinstiti inainte de toate.
Cineva care nu a fost cinstit nu va putea vreodata arata cu degetul pe altii la fel ca el, de frica sa nu fie si el descoperit. Asa ca fiti onesti si nu veti mai avea frica de nimic.
Toate cele bune!

Reclame

2 comentarii

Opinii? Comentarii? Aici le puteti exprima liber:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s